Vargar på Kolmården Foto: Tomas Oneborg & Henrik Witt / TT
Foto: Tomas Oneborg & Henrik Witt / TT

Åtal efter vargattacken mot sjuhäradskvinna på Kolmården

En kvinna från Boråstrakten dog efter att ha attackerats av vargar på Kolmårdens djurpark 2012.  Imorgon lämnar åklagaren in ett åtal rörande arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död.

Kvinnan, som var anställd på Kolmårdens djurpark, var ensam i hägnet och åklagaren kommer i morgon att lämna in ett åtal rörande arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död, för händelsen då en anställd på Kolmårdens djurpark dödades av en vargflock 2012.

– Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på vartenda jäkla sandkorn. Det är en komplexitet i ärendet som har varit ganska betydande, säger kammaråklagare Jan Olof Andersson till TT.

En presskonferens kommer att hållas i samband med att åtal väcks i morgon.

En djurskötare på Kolmårdens djurpark avled den 17 juni efter att ha blivit attackerad av vargar. Kvinnan, som var i trettioårsåldern, hade känt vargarna sedan de var valpar och var ensam i varghägnet när händelsen inträffade.

Attacken beskrevs när den hände som unik. Enligt Olof Liberg, vargexpert, fanns bara ett liknande fall i världen som inträffat några år tidigare i ett varghägn i Minnesota.

Fram tills dödsolyckan hade parkens besökare haft möjlighet att besöka vargarna i hägnet i sällskap av djurskötare. Den verksamheten har sedan olyckan upphört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".