Katrin Sepp, psykolog Foto: Jenny Hellström/SR
Katrin Sepp, psykolog Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Posttraumatisk stress vanligt bland asylsökande

Katrin Sepp, psykolog: Frustration skapar ilska
1:40 min

Ökningen av antalet asylsökande barn och ungdomar märks tydligt på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen för asylsökande i Borås. Många av patienterna lider av posttraumatisk stress, oro och ångest.

– Människor är frustrerade, och frustration skapar något hos oss som kan ge upphov till ilska. När vi blir så arga kanske våra vanliga bromsar inom oss inte fungerar och det kan vara svårt att sätta stopp för sina handlingar, säger Katrin Sepp, som är vårdenhetschef och psykolog på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen för asylsökande i Borås.

Förra året sökte cirka 30 000 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige. Ökningen märks på öppenvårdsmottagningen i Borås, antalet patienter ökade med 30 procent förra året - den största ökningen stod barn och ungdomar för.

– För fem år sedan hade vi ett boende här i området, vårt upptagningsområde är tio kommuner, idag har vi 40 boenden - varav de flesta har öppnat de senaste två åren, säger Katrin Sepp.

Många av patienterna på mottagningen lider av posttraumatisk stress, oro och ångest, enligt Katrin Sepp.

Efter den tragiska händelsen i måndags, då en 22-årig kvinnlig anställd från Borås fick sätta livet till efter att ha blivit attackerad med kniv på ett boende för ensamkommande i Mölndal, ställs frågor kring ensamarbete och vilken utbildning och beredskap personalen har för att hantera de problem och behov som de asylsökande kan ha.

Katrin Sepp menar att den stora ökningen av antalet asylsökande kan innebära att inte alla boenden har den kompetens som krävs.

– På väldigt kort tid har man behövt öppna många nya boenden, det är ett sätt att lösa problemet men det är ju klart att boenden som är nyöppnade, inte hinner gå igenom hur de ska lägga upp arbetet, lära känna varandra och hinner ha en grundläggande utbildning för personalen, de har det svårare. Och den här starten tror jag har varit väldigt, väldigt tuff, säger Katrin Sepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".