Det planerade energicentret på Sobacken i Borås. Foto: Borås Stad.
1 av 2
Det planerade energicentret på Sobacken i Borås. Foto: Borås Stad.
Gunnar Peters, vd för Borås Energi och Miljö. Foto: Camilla Walldán/Sveriges Radio
2 av 2
Gunnar Peters, vd för Borås Energi och Miljö. Foto: Camilla Walldán/Sveriges Radio
BORÅS

Ännu ett bakslag för Sobacken

1:35 min

Upphandlingen av den nya värmepannan till det nya kraftvärmeverket Sobacken har inte gått rätt till enligt Förvaltningsrätten. Nu måste den göras om.  


Det var i april 2015 som företaget Andritz överklagade upphandlingen om den nya värmepannan, som de förlorade. I måndags kom domen från Förvaltingsrätten som ger företaget rätt - och underkänner Borås Energi och Miljös upphandling.

– Att det ska ta så lång tid för att komma fram till ett avgörande för förvaltningsdomstolen, det visar på hur komplext det ärendet här är, säger Gunnar Peters, vd för Borås Energi och Miljö.

– Nu har de kommit fram till ett beslut, det stämmer inte med vår uppfattning. Huruvida vi skulle få rätt i vår bedömning i nästa instans det vet jag inte. Och vi tänker inte göra det, vi har inte tid.

Skälet till Förvaltningsrättens beslut är att Valmet, som vann förhandlingen, hade gjort otillåtna reservationer i sitt anbud. Nu måste Borås Energi och Miljö göra en ny upphandling, och kommer att gå ut med en ny förfrågan med samma tekniska underlag.

– Vad vi nu får göra är att titta på de juridiska texterna för att ta hänsyn till vad Förvaltningsdomstolen sagt i sin dom.

Vad betyder det här ekonomiskt för bygget på Sobacken?

– Vi är redan försenade nio månader med bygget av kraftvärmeverket, så det här kan ju betyda en högre kostnad.

Kraftvärmeverket på Sobacken beräknas vara färdigt 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista