Elev vid dator Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Katrin Sepp, psykolog Foto: Jenny Hellström/SR
2 av 2
Katrin Sepp, psykolog Foto: Jenny Hellström/SR

Hälsoskola ska hjälpa ensamkommande

1:36 min

Regionen satsar 5,5 miljoner kronor under tre år på en slags hälsoskola för ensamkommande i Sjuhärad, syftet är att öka den psykiska hälsan.  

– Väldigt många av de som kommer nu är från Afghanistan och har varit illegala flyktingar i Iran, och har ganska dålig skolunderbyggnad, det vill säga deras basala kunskap om kroppen och "knoppen", och vad vi mår bra av, kan vara ganska bristfällig, säger Katrin Sepp, vårdenhetschef och psykolog på den psykiatriska öppenvårdsmottagningen för asylsökande i Borås.

Antalet personer som sökte hjälp på mottagningen ökade stort förra året, framför allt på grund av att många fler sökte asyl i Sverige.

Posttraumatisk stress efter att ha upplevt krig, och även över själva uppbrottet från sitt land, är något många asylsökande som söker hjälp lider av.

För att nå fler, och även de som inte har allvarliga psykiska problem, startar mottagningen i vår en slags hälsoskola för ensamkommande ungdomar. Syftet är att öka förståelsen hur kropp och psyke hänger ihop och vad man kan göra själv för att hantera oro och ångest.

– Livsomvälvande händelser kan sätta sig på sömnen. Vi pratar också om mardrömmar, som kan vara mycket obehagliga och som också är väldigt vanligt. Det är lite av en hälsoskola, med självhjälp, säger psykologen Katrin Sepp.

Mottagningen har haft liknande grupper i Borås tidigare, men nu utvidgas de till Alingsås, Tranemo och Mark. Projektet ska löpa under tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista