Pastor Urban Klintenberg och verksamhetsansvarig Anna-Carin Rabnor på pingstkyrkan i Borås.
1 av 2
Pastor Urban Klintenberg och verksamhetsansvarig Anna-Carin Rabnor på pingstkyrkan i Borås.
Daniel Nasrolahi och Sara Nasrolahi
2 av 2
Daniel Nasrolahi och Sara Nasrolahi
BORÅS

Pingstkyrkan skapar unik dopskola

3:22 min

Många vill konverterar från islam till kristendom. Så många att pingstkyrkan startat en unik dopskola. 

I dopskolan informerar man bland annat om de risker som finns ifall de skulle behöva åka tillbaka till sina hemländer som kristna.

– Att konvertera från islam till kristen tro innebär stora risker, man kan bli förföljd, utsättas för tortyr eller dödas, säger Urban Klintenberg, pastor på Pingstkyrkan i Borås.

Pingstkyrkan i Borås består i dag av över 700 medlemmar och har i snitt fått en ny medlem i veckan de senaste tre åren. De flesta som vill konvertera kommer från Iran och Afghanistan och många är mitt uppe i en asylprocess. Kyrkan har på eget initiativ skapat en utbildning de personerna som de kallar för dopskola.

– De kommer och säger att de vill bli döpta och kristna och det är ju kul, men samtidigt måste man veta vad man gör. Man måste inte bli döpt för att man går dopskolan men det är en förutsättning för att man ska få bli döpt, säger Urban Klintenberg.

Tror du att det finns de som använder konverteringen som ett starkare skäl för asyl?

– Den risken kan finnas även om jag tror att de allra flesta är ärliga och uppriktiga. Jag har sagt att jag inte döper till uppehållstillstånd utan att jag döper till Kristus.

– När vi började med dopskolan så pratade vi om det att de här människorna betalar ett så oerhört högt pris, därför vill vi verkligen att de ska veta vad de gör, säger Anna-Carin Rabnor som är verksamhetsansvarig på Pingstkyrkan i Borås.

Två av Pingstkyrkans medlemmar som kommer från Iran är Sara och Daniel Nasrolahi. De kom till Sverige för två och ett halvt år sedan från Teheran.

– Den gud som våra familjer visade oss var annorlunda än den gud som skolan ville visa oss, säger Sara Nasrolahi.

Både Sara och Daniel säger att de trodde på kristendomen även i hemlandet men att de inte kunde vara öppet kristna.

– Det skulle varit väldigt farligt, säger Sara.

I stället samlades de i grupper med andra likasinnade.

– Vi brukade umgås tillsammans i en hemgrupp och läsa bibeln och be. Men det var farligt, vi kunde inte ha regelbundna möten.

Universitetsstudier förde de till Sverige och de blev medlemmar i Pingstkyrkan. Där träffar de andra personer från Iran och flera är asylsökande.

– Man kan känna sig hjälplös som asylsökande och man saknar sin familj. Då blir kyrkan som en säkerhetszon, säger Sara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista