Peter Häggström Lindecrantz, före detta friidrottare. Foto: Karin Ivarsson / SR.
Peter Häggström Lindecrantz, före detta friidrottare. Foto: Karin Ivarsson / SR.
BORÅS

Sponsoravhopp inom friidrotten

2:51 min

Adidas hoppar av som sponsor till Internationella Friidrottsförbundet IAAF. Orsaken är dopning och korruption. Omstart behövs menar Peter Häggström. 

Det är efter avslöjande om både dopning och korruption som friidrottens allra största sponsor väljer att hoppa av samarbetet med Internationella Friidrottsförbundet IAAF.  

– Det betyder jättemycket, det har inte hänt på den nivån tidigare. Alla känner till Adidas. Det är inte bra för friidrotten i stort, ekonomiskt sätt - men långsiktigt är det bra, det är det enda som kan skapa förändring, säger Peter Häggström Lindecrantz, före detta friidrottare.  

– Det behövs startas om, vad är alternativet. Man måste vända på alla stenar, de skickar en väldigt viktig signal. Man har stängt av ett land som Ryssland, man visar att det är viktigt. 

– Jag förstår Adidas, varför ska man sponsra något som inte känns på riktigt längre. 

Är det korruptionen eller dopningen som är värst?

– Båda är ett symptom av samma problem, man har fel värderingar. Värderingarna och rätt ledarskap finns inte. Här är det viktigt att det blir rätt nu, säger Peter Häggström Lindecrantz.  

Vad känner du själv?

– Jag blir trött, det är tur att man inte fattade detta när man själv höll på. Jag förstod att det fanns, man misstänkte vissa, men att det var så här stort. Jag älskar friidrott men man blir förbannad och trött. När det missbrukas på det här sättet blir man vansinnig! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista