Foto: Tomas Oneborg & Henrik Witt / TT
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg & Henrik Witt / TT
Presskonferens om åtal efter vargattack. Foto P4 Östergötland
2 av 2
Presskonferens om åtal efter vargattack. Foto P4 Östergötland

F.d. chef åtalas efter vargattack på Kolmården

0:48 min

En kvinna från Sjuhärad dog efter en vargattack på Kolmårdens djurpark 2012. Nu åtalas en tidigare chef på djurparken misstänkt för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död.

Nu kommer åtalet efter händelsen på Kolmårdens djurpark 2012 där en kvinna från Boråstrakten dog efter att ha attackerats av vargar.

Den förre chefen har enligt åtalet i sin befattning haft ansvar för arbetsmiljöarbetet i och vid varghägnet och för de personer som vistas i och arbetar i hägnet. 

Även själva djurparken Kolmården åtalas, framgår av handlingarna i ärendet.

Brottet bedöms som grovt eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, och då det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, samt att den tidigare chefen gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag.  Åklagaren yrkar också på en företagsbot för Kolmården på fyra miljoner kronor.

– Den högre chefen har gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag, säger kammaråklagare Jan-Olof Andersson när pressträffen i Norrköping inleds.

Kolmården har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten och brottet har begåtts av person i ledande ställning, grundad på befogenheter att företräda bolaget eller fatta beslut på bolagets vägnar.
Bevisningen består bland annat av förhör med andra anställda på djurparken.

Kolmårdens djurpark och den före detta chefen har visat brister på en lång rad områden, enligt kammaråklagare Linda Schön.  Djurparken och chefen har låtit bli att kontrollera om det fanns risker i arbetet, kolla om det funnits skriftliga och andra instruktioner, genomföra åtgärder när saker hänt.

– Vi menar att man undanröjt en del av de här bristerna eller inte underlåtit att vidta åtgärder så hade olyckan kunnat undvikas, säger Linda Schön.

Inte heller har ledningen sett till att anställda inte jobbar ensamma i hägnet, eller gett dem möjligheter att lätt kunna utrymma hägnet.
Fungerande larm, och ett system för att reagera på larmet, har också saknats, enligt Schön.

Kollegor ska ha försökt få tag på djurskötaren under olycksdagen, utan resultat. De begav sig därför mot varghägnet, berättar kriminalinspektör Anders Wallberg vid presskonferensen.

En kollega går in i varghägnet och hittar kollegan avliden. 11.17 inkommer larm till polisen.

– Det rådde inget tvivel om att hon var avliden, säger Anders Wallberg.

Utredningen omfattar 1 500 sidor, och 55 förhör har hållits, bland annat med anhöriga, djurparkspersonal och sakkunniga. Vargarna på Kolmården hade flera gånger tidigare varit aggressiva och vid några tillfällen attackerat människor som funnits i hägnet.

– Det har funnits tidigare incidenter och tillbudsrapportering där det finns exempel på att gäster har skadats och att personal har känts sig hotade, säger Andersson.

Bolaget har känt till detta, och borde ha agerat, enligt Andersson.

– När så inte skett föreligger ett medvetet risktagande, säger Jan-Olof Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista