162 kilo kläder konsumerar Boråsare per timme. Foto: Camilla Walldán/SR
1 av 3
Foto: Camilla Walldán/SR
Anna-Lisa Persson, utställningskoordinator. Foto: Camilla Walldán/SR
2 av 3
Anna-Lisa Persson, utställningskoordinator. Foto: Camilla Walldán/SR
Symaskiner. Foto: Camilla Walldán/SR
3 av 3
Man kan bland annat prova att i 5 minuter vara lågbetald sömmerska i Kambodja. Foto: Camilla Walldán/SR
TEXTILMUSÉET

Boråsarnas textilkonsumtion: 162 kilo i timmen

1:38 min

På 30 år har svenskarnas textilkonsumtion fördubblats. Pressade priser, överkonsumtion och dålig arbetsmiljö står i fokus i utställningen Stilmedveten på Textilmuseet.

För att belysa problemen med dagens snabba klädkonsumtion öppnar på lördag utställningen Stilmedveten, på Textilmuseet i Borås.

Som besökare får man följa ett plaggs väg - från design till det är färdigt. I centrum av utställningen finns en hög med kläder - 162 kilo - lika mycket som boråsarna konsumerar på en timma.

Klädproduktion är en lång process som medför stora miljöproblem och dåliga arbetsförhållanden för de som arbetar på textilfabriker, i framför allt Syd- och Sydostasien.

– Det spelar roll vad man gör för val när man handlar textilier. Det tror jag många förstår när de handlar mat. Man väljer ekologisk för att det är bättre djurhållning, och marken mår bättre - men det är samma sak när du handlar kläder, säger Anna-Lisa Persson, utställningskoordinator.

Utställningen pågår fram till 15 maj, bakom den ligger organisationen Sveriges konsumenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista