Achmed och Asmaa Khudad. Foto: Sofia Kristiansen/SR
1 av 2
Achmed och Asmaa Khudad. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Asmaa Khudad läser för Achmed. Foto: Sofia Kristiansen/SR
2 av 2
Asmaa Khudad läser för Achmed. Foto: Sofia Kristiansen/SR
SVENLJUNGA

Asmaa Khudad berättar sagor på fyra olika språk

1:34 min

Varje onsdag klockan två sitter Asmaa Khudad bakom tunga, blåa draperier på Svenljunga bibliotek – redo med barnböcker på persiska, kurdiska, arabiska och svenska.

– Det var min lärare som hade som förslag att jag skulle läsa sagor på olika språk, eftersom att många barn inte kan svenska, säger Asmaa Khudad och fortsätter.

– Det är viktigt att barnen inte glömmer bort sitt egna språk.

Asmaa Khudad är 21 år gammal och går sista året på barn- och fritidsprogrammet på Marks gymnasieskola. Sagostunderna på Svenljungas bibliotek är en del av hennes skolprojekt.

Hittills har det varit svårt att få folk att komma till sagostunderna på biblioteket, men just idag kommer det första barnet – Achmed. Han är 11 år gammal och har bara varit i Sverige i en månad och har redan lärt sig lite svenska.

– Sagan var jättebra. Fin, säger Achmed.

Gunilla Rundqvist är kulturchef i Svenljunga och tycker att det är bra att Asmaa Khudad kommer dit varje onsdag och läser för barnen.

– Det känns viktigt för oss att kunna erbjuda aktiviteter på andra språk än svenska. Det finns ju så många i Svenljunga som inte pratar svenska från början, säger Gunilla Rundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista