Oxjärpar med ädelostsås och potatisfondant. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Oxjärpar med ädelostsås och potatisfondant. Foto: Sofia Kristiansen/SR
RADIOKOCKEN

Oxjärpar med mild ädelostsås och potatisfondant

Dagens recept från radiokocken Göran Nilsson är oxjärpar med mild ädelostsås och potatisfondant.

Oxjärpar
4 personer

500 g nötfärs
1 liten finhackad lök
Smör
0,5 dl mjölk
2,5 msk ströbröd
1 ägg
2 msk finhackad persilja
Salt och nymalen vitpeppar från kvarn
Smör och rapsolja till stekning

  1. Stek löken gyllenbrun i smör och låt svalna.

  2. Blanda mjölk och ströbröd i en liten bunke.

  3. Blanda nötfärs, lök, mjölkblandningen, ägg och persilja.

  4. Blanda till en jämn och fin smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

  5. Forma små rullader med en matsked och stek i smör och rapsolja.

Mild ädelostsås

2 msk mjukt smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl standardmjölk
2 dl grädde
70 g ädelost
1 tsk socker
Salt och nymalen vitpeppar

  1. Blanda vatten och kalvfond i en kastrull

  2. Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet.

  3. Häll på den varma kalvfonden och låt koka upp under omrörning.

  4. Häll på mjölk, grädde och låt koka ett par minuter.

  5. Dra kastrullen åt sida och smula ner ädelosten.

  6. Ställ tillbaka såsen på spisen och låt koka under vispning till lagom tjock konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och en tsk socker.

Potatisfondant

8 normal stora potatisar (asterix)
100 g smör
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

  1. Skala potatisen och skär bort kanterna, så potatisen får en form av kub.

  2. Lägg potatisarna på en ugnsform.

  3. Smält smöret i en kastrull och häll över potatisen.

  4. Sätt in potatisen i ugnen i ca 25-30 minuter eller till potatisen är mjuk.

  5. Vänd potatisen efter ca halva tiden.

  6. Lägg potatisen på ett torrt papper när den är färdig så att överflödet av smöret rinner bort. Strö på flingsalt och svartpeppar på potatisen.

Servera färska kokta grönsaker till järparna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".