Korvkonst Foto: Mikael Olmås/SR
1 av 4
Foto: Mikael Olmås/SR
Korvkonst Foto: Mikael Olmås/SR
2 av 4
Foto: Mikael Olmås/SR
Peter Johansson Foto: Mikael Olmås/SR
3 av 4
Peter Johansson Foto: Mikael Olmås/SR
Korvkonst Foto: Mikael Olmås/SR
4 av 4
Foto: Mikael Olmås/SR
BORÅS

Konst med korven i centrum

Peter Johansson: Det ska vara dubbelt tycker jag
1:33 min

Korvar, Mexico, Dalarna och en yta med någonting under är centralt i Peter Johanssons nya utställning på Borås konstmuseum.

På lördag öppnar en ny utställning på Borås konstmuseum, det är konstnären Peter Johansson som ställer ut och namnet på utställningen är El Hombre Elastico - Min vän korven. 

– Jag hittade en teckning från när jag var fem-sex år där jag hade gjort en jättekonstig korv på en stridsvagn. Så det verkar som jag alltid har varit intresserad av korv och konstiga grejer ihop med det, säger Peter Johansson.

Det är nästan en liten hotfull stämning man möter när man kliver in i utställningen. Motorsågar och korvtapeter blandas med automatgevär med korvpipa och i taket hänger uppochnedvända pinatas doppade i färg.

– Jag hörde ett uttryck som jag tyckte var roligt, "skrattlande av gråt". Det ska vara dubbelt tycker jag, både komiskt, knasigt eller skrämmande på ytan och sen finns det något där bakom, säger Peter Johansson.

– Det här är en mycket betydande utställning för Peter Johansson är en av landets mest flitiga och framträdande utställare och han klassar själv det här som en av de tre största utställningarna har gjort. Så det här är en stor sak för oss, säger museichefen Pontus Hammarén.

Grunden i utställningen är sexuella övergrepp som Peter Johansson utsattes för som barn.

– Det har fått bli den tunga basen till utställningen, allt kretsar kring det. Som publik kan man ta till sig det om man vill och ta med det när man tittar på utställningen. Man kan också bara se den som ett sorts skulpturala experiment, små historier. Det beror på hur man vill, säger Peter Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".