Odlingslåda. Foto: Sofia Kristiansen/SR
1 av 2
Odlingslåda. Foto: Sofia Kristiansen/SR
Bengt Hilmersson
2 av 2
Bengt Hilmersson (C). Foto: Joel Wendle/SR
VÅRGÅRDA

Odlingssugna Vårgårdabor får kolonilotter

Förslagsställaren: Nu har ni möjligheten
3:46 min

Kommunfullmäktige i Vårgårda har beslutat att släppa till mark för ett kolonilottsområde – om intresset är tillräckligt stort bland invånarna.

Se de tänkta kolonilottsområdena på kartan inne i artikeln.

Det var i slutet av februari 2015 som ett medborgarförslag om att anlägga ett kolonilottsområde kom in till kommunen. Och nu har kommunfullmäktige tagit beslut om att släppa till kommunal mark om intresset från odlingssugna Vårgårdabor är tillräckligt stort.

– Det finns i dagens läge ingen möjlighet för folk som bor i lägenhet att ha sin egen lilla täppa, säger Conny Rhedin som ligger bakom medborgarförslaget.

Men den 20:e januari 2016 togs det slutgiltiga beslutet. Kommunfullmäktige var positivt inställda till Conny Rhedins förslag om att anlägga ett kolonilottsområde.

Det är framförallt området väster om Åleden, mellan Hjultorpsgatan och riksväg 42, som kommunen kan tänka sig att anlägga 60 till 80 kolonilotter. Men skulle intresset från Vårgårdaborna vara större är även området öster om Hjultorps avloppsreningsverk intressant, där man får plats med uppemot 600 kolonilotter.

– Det är mark som vi inte kan ha till så mycket annat, som delvis är jordbruksmark idag. Och om kommunen kan stå för mark så kan säkert människorna stå för arbete på något sätt, säger Bengt Hilmersson som är centerpartist och ordförande i kommunstyrelsen i Vårgårda.

När kan arbetet med kolonilotterna komma igång?

– Det hänger på när föreningen lyckas samlas och hur snabbt man kan bilda den. Så det är lite upp till dem som vill ha en kolonilott när arbetet kan komma igång, säger Bengt Hilmersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".