Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Specialklasser hårt drabbade av kaos på Sverigetaxi

Publicerat torsdag 4 februari 2016 kl 05.42
Förälder: Den här hösten har varit under all kritik
(1:40 min)
Camilla Rupertsson, förälder till Andreas som går i kommunikationsklass. Foto: Privat
1 av 2
Camilla Rupertsson som den här veckan är med familjen i Sälen. Foto: Privat
Kommunikationsklassernas lokaler uppe på gamla regementsområdet.
2 av 2
Kommunikationsklassernas lokaler uppe på gamla regementsområdet. Foto: Cecilia Tingåker/Borås stad Foto: Cecilia Tingåker/Borås stad

De känsliga barnen i kommunikationsklasserna har drabbats hårt under hösten av att skolskjutsen - som sköts av Sverigetaxi Borås - inte har en fungerande beställningscentral.

Barnen i kommunikationsklasserna har språksvårigheter och diagnoser som autism och ADHD. Merparten åker med Sverigetaxi Borås till skolan, som enligt avtal sköter skolskjutsen. Att det under hösten inte har fungerat har skapat oro hos eleverna.

Camilla Rupertssons 13-åriga son Andreas är en av de omkring 34 eleverna som går i kommunikationsklasserna.

– Den här hösten har varit under all kritik. Det började efter skolan, att de kom hem vid olika tider - vilket aldrig har hänt innan. Sedan har han missats att hämtas två gånger. Och en gång ringde taxichauffören mig, och undrade vart han skulle ta vägen, var han skulle hämta Andreas.

Det största problemet har varit att Sverigetaxi Borås inte har passat tiderna. Resvägarna har också många gånger varit onödigt långa, på grund av dålig planering, enligt Rupertsson. Det har också vid ett par tillfällen hänt att barn släppts av på fel plats.

Fungerade bra tidigare
Andreas har åkt med taxi till skolan sedan han var sex år. Det har tidigare aldrig orsakat några problem, men nu har han blivit orolig.

– Han vet ju aldrig när han ska vara färdig. Det blir en jätteoro för honom, han springer fram och tillbaka hela tiden. Det påverkar honom i skolan också han vet ju inte; kommer jag till skolan, kommer jag hem? Även hemma märker vi av det.

Efter dialog mellan skolskjutsenheten och Sverigetaxi Borås har det under vårterminen blivit något bättre, men det fungerar fortfarande inte bra.

Sven-Olof Östberg är enhetschef för skolskjutsenheten på Borås stad.

– Jag är den första att beklaga att det har blivit på det här sättet, men det är något som inte kommunen rår på, eftersom Sverigetaxi Borås har blivit uppköpta, och sedan har man gjort en omorganisation som inte har fungerat fullt ut.

Det var i höstas, när Sverigetaxi flyttade beställningscentralen från Borås till Göteborg, som problemen började. I december flyttades den vidare till Stockholm där den nu finns. Ledning och dirigering av bilarna sköts från Lund.

Andra möjligheter utreds
Möjligheten att kommunen tar över transporterna i egen regi utreds nu. Det skulle dock i så fall tidigast gå att genomföra till hösten, men är det alternativ som Rupertsson hoppas på. Så att samma person i transporten möter barnen varje dag - eftersom många av dem har svårt att ta kontakt med människor, eller att säga ifrån.

– Jag vill att samma person hämtar Andreas - då vet den personen precis hur Andreas fungerar, och vart han bor.

Avtalet med Sverigetaxi Borås löper ut till sommaren. Just nu jobbar skolskjutsenheten med underlaget inför en ny upphandling, som ska ske i vår. Östberg säger att de har en dialog med taxibolaget för att förbättra den nuvarande situationen.

– Det ligger väl både i Sverigetaxis och vårt intresse att det ska fungera så bra som möjligt. 

Sverigetaxi lovar bättring
Magnus Klintbäck är tillförordnad vd på Sverigestaxi medger att de misslyckats i Borås.

– Det har havererat i Borås, det är bara att erkänna. Hör hela svaret här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".