HG Wessberg, Sverigeförhandlingen.
1 av 2
HG Wessberg, Sverigeförhandlingen. Foto: Erik Nylander/TT
GÖTALANDSBANAN

Statens förhandlare ger svar om järnvägschocken

2:31 min

Bollebygd är för litet och Ulricehamn ligger på fel ställe - det är förklaringarna till att orterna valdes bort när planerna kring Götalandsbanan presenterades igår. Idag berättar regeringens utsedda förhandlaren HG Wessberg hur han tänkt.

Hör hela intervjun med Sverigeförhandlingen längst ner i artikeln.

Igår presenterades dragningen av nya Götalandsbanan och av alla möjliga alternativ var det den dragningen som politikerna i Borås inte kunde tänka sig. Kommunalrådet Ulf Olsson är helt tagen på sängen

Han menar att politikerna varit tydlig mot Trafikverket när man resonerat kring dragningen av den framtida höghastighetsbanan. Av de förslag man diskuterat har ett vara helt otänkbart, enligt Olsson. Det är just det förslaget som Sverigeförhandlingen nu lämnar som bud.

Det här förslaget innebär att man kommer behöva demolera stora delar av stan menar Ulf Olsson. Han bedömer att nyrenoverade Simonsland med Textile fashon center skulle behöva rivas. Han tror också att det innebär att en barriär byggs in i staden mellan stadskärnan och Knalleland.

Hanna Lassing som är projektledare för utvecklingen av Simonsland ser budet från Sverigeförhandlarna orealistiskt och som en del i förhandlingen.

– Jag skulle kalla det här första steget i förhandlingen, att Simonsland skulle behöva rivas, har jag lite svårt att ta det på allvar. 

Och regeringens förhandlare HG Wessberg öppnar nu för att kunna ta emot motbud från Borås stad.

– Jag förväntar mig naturligtvist att Borås kommer studera detta noga, möjligen klara ut om det finns några tekniska frågetecken och sedan komma med ett motbud, säger HG Wessberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista