Svenljunga kommun
Foto: Foto: Jenny Hellström/SR
SVENLJUNGA

F.d. kommunala chefer i bedrägerimål idag

Åklagaren: Svenljungas invånare är vinnare
1:40 min

Idag startar rättegången mot två före detta chefer i Svenljunga kommun. Åklagaren menar att de båda medvetet har vilselett staten och på så sätt lyckats landa sex miljoner kronor i extra bidrag till kommunen.

Det misstänkta grova bedrägeriet utspelade sig i kommunhuset i Svenljunga 2012 och 2013.

Åklagare Ove Jäverfelt menar att de båda före detta, högt uppsatta, cheferna medvetet har vilselett staten, genom att lämna in felaktiga uppgifter till SCB om kommunens kostnader för funktionshindrade.

Det här innebar att Svenljunga kommun fick sex miljoner kronor mer i bidrag från staten än vad man skulle ha.

Det udda i historien, för att vara ett bedrägerimål, är att de före detta cheferna inte har vunnit något själva på det på det ekonomiskt.

– Nej, och det är väldigt ovanligt, säger åklagaren Ove Jäverfelt.

Vad kan motivet vara då?

– Det kan vara så att kommunen var under stark press, och att det var svårt att hantera om kommunen skulle få ett lägre bidrag för funktionshindrade, och att man därför kan ha känt sig pressade att förbättra resultatet, säger Ove Jäverfelt.

När jag kontaktar en av de åtalade så vill hon inte ge några kommentarer utan hänvisar till sin advokat men båda kvinnorna förnekar brott.

Även om de åtalade inte själva alltså inte har kommit över några pengar så blev det hela en vinstaffär för Svenljungas invånare, konstaterar åklagaren - kommunen har nämligen inte behövt betala tillbaka några av pengarna till staten.

– Nej, systemet är inte sådant. Alla Sveriges kommunen får antingen en utbetalning varje månad eller en inbetalning, men ska man rätta tíll felaktigheter som det här så måste de andra kommunerna i Sverige begära rättelse och det har man inte gjort i det här fallet. Så vinnarna i det här är egentligen kommuninvånarna i Svenljunga, säger Ove Jäverfelt.

Rättegången beräknas pågå i Borås Tingsrätt i sex dagar. En av de åtalades advokat menar att siffran som det grova bedrägeriet rör inte är sex miljoner kronor som åklagaren menar utan 3,8 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".