Bil av biokompositer. Melissa Gustafsson/SR
1 av 2
Foto: Melissa Gustafsson/SR
Bil av biokompositer. Melissa Gustafsson/SR
2 av 2
Melissa Gustafsson/SR Foto: Melissa Gustafsson/SR
BORÅS

Bil gjord av textila fibrer visades upp

1:19 min

I framtiden skulle vi kunna åka runt i bilar gjorda av textila fibrer. Idag visades en bil gjord av bland annat cellulosafibrer upp på Högskolan i Borås.

På Högskolan i Borås visades idag en konceptbil tillverkad av universitetet Helsinki Metroplia University of Applied Sciences upp i högskolans väverisal.

Det speciella med bilen - chassi, kaross och interiör är delvis byggda av  textila fibrer. Däribland naturfibern, cellulosa. Även lin, jute och hampa är exempel på naturfibrer som skulle kunna användas när man bygger framtidens bilar.

P4 Sjuhärad fick kliva in i bilen och prata med Mikael Skrifvars, professor i polymerteknologi.

– Bakom instrumentpanelen finns den träbaserade cellulosan. Även motorhuven dörrar är gjorda av samma komposit. Det är en textil som fungerar som förstärkare och ger styrka, säger han.

Hur långt fram i tiden ligger det att använda textila fibrer i bilar?

– Idag användes det ganska mycket och kommer öka. Man sparar vikt, materialet kan återvinnas något som vi har allt högre krav på, säger Mikael Skrifvars professor på Högskolan i Borås.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista