Mats och Helena Ljunggren med sonen Helge
Foto: Caroline Aronsson/SR
FREDAGSINTERVJUN

Kissade plus efter 16 års barnlängtan

16 min

När längtan efter barn är så stor att man är beredd att göra allt. Mats och Helena Ljunggren i Gällstad levde i 16 år som ofrivilligt barnlösa - det här är deras historia.

– Vi började redan försöka bli med barn 1999. Även om vi inte hade alla förutsättningar, trodde vi alltid att det skulle gå vägen, säger Helena Ljunggren. 

Mats och Helena Ljunggren sitter idag lyckliga med en liten Helge på 5 månader. Men deras väg till en lyckad graviditet och ett barn blev både snårig och lång. Helena fick genomgå en operation innan hon kunde ta nästa steg för att få hjälp.

Helena fick läkemedel för att stimulera ägglossningen och paret fick ställa in sig på att ha sex på beställning. Efter en utomkvedsgraviditet hamnade de i en återvändsgränd, relationen hade tagit stryk och de planerade att gå skilda vägar.

– Allt kretsade kring barn, ägglossning, sprutor, piller, äggplockning, man glömde av sig själv och varandra. Så vi kraschade, berättar Mats och Helena.

Paret bestämde sig för att ta allt det praktiska kring separationen efter en inplanerad till Sydafrika och Mauritius. Men de hann knappt komma iväg förrän det brast totalt och under en av de första nätterna så grälade paret på ett som aldrig hänt förut.

Hör Helena och Mats Ljunggrens långa resa från ofrivilligt barnlösa till föräldrar i fredagsintervjun.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista