Christina Wernstedt.
Foto: Mikael Falk/SR

Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökar kraftigt

1:26 min

Under 2014 låg kostnaden för inhyrda sjuksköterskor på 7.4 miljoner för Södra Älvsborgs sjukhus. Under 2015 skedde en kraftig ökning och kostnaden landade till slut på 13.5 miljoner.

– Bemanning är ett kortsiktigt sätt att lösa en akut personalbrist. Men som det är nu är vi beroende av vissa längre uppdrag och det är inte gynnsamt för varken verksamhet eller arbetsmiljö, säger Christina Wernstedt som är styrelseledamot i Vårdförbundet Västra Götaland och även huvudskyddsombud på Vårdförbundet SÄS.

Från och med 1 oktober började det principbeslut, om att endast använda bemanning i nödfall i Västra Götalands regionen, att gälla. Men trots det har kostnaderna för Södra Älvsborgs sjukhus ökat. I december var kostnaden som högst.

– Det är lite märkligt att kostnaderna fortsätter att öka trots att skett ett stopp. Man tycker att de pengarna kunde användas till att se till att den befintliga personalen stannar kvar, säger Wernstedt.

En inhyrd sjuksköterska är alltså en större kostnad för sjukhusen, och de tjänar betydligt bättre än en fastanställd.

– Vi har ju medlemmar som jobbar inom bemanningsföretag också, så varje enskild individ får ju välja vad de vill jobba med givetvis, men det är klart att det sticker i ögonen på de som sliter till vardags.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista