Närbild på arm
1 av 3
Arkivbild/TT Foto: SHAKH AIVAZOV
Laslo Erdes. Foto: Sofia Kristiansen/SR
2 av 3
Laslo Erdes. Foto: Sofia Kristiansen/SR Foto: Sofia Kristiansen/SR
Centrala barnhälsovården. Foto: Sofia Kristiansen/SR
3 av 3
Centrala barnhälsovården. Foto: Sofia Kristiansen/SR Foto: Sofia Kristiansen/SR
HÄLSA

Viktigt förebygga fetma - kan inte lösas med vård

1:30 min

Med förebyggande vård och subventionerad frukt vill Borås nye barnläkare ta itu med fetmaproblemet bland barn och unga – innan problemet uppstått.

– Har vi en överviktig 4-åring så är risken/chansen att övervikten/fetman ska vara kvar i vuxen ålder ungefär 80 procent, säger Laslo Erdes som är ny barnhälsovårdsöverläkare i Södra Älvsborg.

Enligt Laslo Erdes beräknas 2-3 procent av Sjuhärads 4-åringar lida av fetma och 15 procent räknas som överviktiga. Ett problem som för den drabbade inte bara riskerar att hänga med genom hela livet, utan som även innebär en stor belastning på sjukvård och samhället i stort.

– Har man utvecklat en kraftig övervikt så är det väldigt svårt att behandla det, man vill ju egentligen förebygga en sådan åtgärd. Det är mycket effektivare än att behandla sjukdomar, Laslo Erdes.

Du har uttryckt att du gärna hade sett att frukt var subventionerat, varför då?

– Övervikt och fetma är ett klassproblem och har man då dåligt med pengar så satsar man framförallt på kalorität och billig mat. Skulle frukten varit billig, så hade det varit lättare för folk att handla det istället för den mat som är kalorität och som innehåller mycket socker, säger Laslo Erdes.

Hör Laslo Erdes i en längre intervju kl 11 i P4 Sjuhärad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista