Heidi Ström
Foto: Mikael Falk/SR

Personalchefen: En bekymmersam situation

2:58 min

Heidi Ström, personalchef på SÄS, menar att den kraftigt ökade kostnaden för inhyrda sjuksköterskor är ett problem man dagligen jobbar med för att lösa.

– Vår bemanningssituation är fortfarande bekymmersam. Det finns ett beslut i regionen att avveckla detta. Men vår sjukhusdirektör fattar beslut kring det här där det görs en värdering kring patientsäkerhet och arbetsmiljösituationen. Vi behöver ju ha vårdplatser öppna.

2013 låg kostnaden för inhyrda sjuksköterskor på 880 000, året efter det på 7.4 miljoner – och under senaste året, 2015, var kostnaden uppe i 13.5 miljoner. Detta trots att regionen Västra Götaland fattat ett beslut om att bemanning från och med 1 oktober endast skulle användas i nödfall.

– Vad jag vet just nu har vi tolv dispenser inom olika verksamheter. När de ansöker om dessa dispenser så anger de också en handlingsplan hur de ska försöka drar ner på det. Flera anger att man står i rekryteringslägen, och att man tror sig lösa det första kvartalet det här året, säger Ström.

Är det inte en allvarlig situation när ni måste ansöka om dispens?

– Just nu är vi inne i tuff period med en influensaperiod. Vecka 1-17 brukar vara en högt belastad period.

Bemanningssituationen på SÄS är kostsam. På frågan om inte de pengarna som läggs där skulle användas till att fastanställa säger Ström så här:

– Det finns inte tillräckligt många sökande helt enkelt.

Vad har ni för plan för att vända den här trenden?

– Vi jobbar intensivt med detta varje dag. Bland annat jobbar vi nära med Högskolan i Borås. Jag tror det är viktigt för attraktionskraften att vi är ett bra utbildningssjukhus.

Kostnader för inhyrda sjuksköterskor på Södra Älvsborgs sjukhus:

2013: 880.000
2014: 7,4 miljoner
2015: 13,5 miljoner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista