Ulf Olsson och Morgan Hjalmarsson.
Ulf Olsson (S) och Morgan Hjalmarsson (FP) var inte sams denna dag i kommunstyrelsen. Foto: Sveriges Radio

Otydligt vem som bestämmer om Götalandsbanan

1:39 min

Nya diskussioner om Götalandsbanan hölls idag vilket upplevdes otydligt av Borås lokalpolitiker. 

I går lade regeringens utredare Sverigeförhandlingen sitt förslag för den framtida dragning mellan Göteborg och Stockholm.
Idag har regeringens utförare, Trafikverket, varit i Borås för att diskutera sin syn på hur Götalandsbanan ska ta sig igenom Borås och var stationen ska ligga.
Det är en komplicerad förhandlingssituation och Morgan Hjalmarsson, lokal representant för Liberalerna i förhandlingen var konfunderad:

– Det är inte lätt att veta vem som bestämmer, Trafikverket eller Sverigeförhandlaren så det är en intressant situation. 

Borås är på kollisionskurs angående järvägsprojektet Götalandsbanan. Sverigeförhandlarna har föreslagit det alternativ som Borås tyckte var sämst, ett förslag som innebär att både bostadshus på Norrby och Simonsland är i farozonen, bland annat. Borås vill istället ha en tunnel djupt under marken. Även Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande var konfunderad över att tala med två olika parter, Trafikverket och Sverigeförhandlarna.

Sara Distner från Trafikverket är projektchef för Järnvägsprojektet mellan Göteborg och Borås försökte reda ut begreppen:

– Det är en speciell situation med två parallella processer som pågår samtidigt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista