Skidor och pjäxor. Foto: Niclas Odengård/SR
Skidor och pjäxor. Foto: Niclas Odengård/SR

Skidresa för dem som kan betala

1:36 min

En mamma i Mark tycker inte skolan ska erbjuda skolresor enbart för dem som kan betala.

Pengar till lunch, en klassresa eller en skidresa. Att veta vilka avgifter som en skola får ta är inte alltid enkelt och kan bädda för orättvisor.

– Skolan har ett stort ansvar för att utsatta barn inte ska bli mer utsatta, säger en mamma som vill vara anonym.

Ville åka skidor

Hon berättar att det var i och med en skidresa som hon reagerade. För 400 kronor fick eleverna åka skidor en dag, alternativet var skridskoåkning eller vandring, alternativ som bara krävde att man tog med lunch eller fika.

Hennes barn ville följa med på skidresan.

– Vi pratade lite om det och kom överens om att det är mycket pengar som man kan göra mycket för vilket hon förstod. Så hon tyckte det var okej att åka skridskor.

Hur tycker du skolan borde ha agerat?

– Jag förstår att skolan har en välmening med det men jag tror att om man hade tänkt efter lite så hade man kunnat hitta en bättre lösning.

Kan det inte vara bra av skolan att erbjuda något extra för de som vill?

– Jo, fast det gör man inte här. Man erbjuder inte något extra för de som vill, man erbjuder något extra för de som kan betala.

Känsligt ämne

Hon menar att det är svårt att ta upp ett ämne som pengar, både med skolan och med andra föräldrar.

– Pengar är alltid jättesvårt att prata om, om vi sen lägger till våra barn som också är svårt att prata om så har man ett svårt ämne. Jag har svårt att prata om detta för jag känner att man får en stämpel på sig. Antingen att man är snål, fattig eller att man är lite av en bråkstake, om någon vill tycka det om mig så får de göra det men de kommer börja tänka det om mitt barn också och det är ännu värre.

Rektorn på den aktuella skolan säger till P4 Sjuhärad att man sett över sina rutiner och oavsett om de rör sig inom eller utom lagen i fortsättningen inte kommer använda sig av den typen av valmöjligheter med betalalternativ tills, de hittar en annan lösning.

Vad säger lagen?
Grunden är avgiftsfri skola men det finns undantag berättar Sofia Wirlée som är jurist på Skolinspektionen. Lyssna på hela intervjun här!

Så här skriver Skolverket gällande avgifter i skolan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista