Juristen: Så ser lagen ut

1:35 min

Grunden är avgiftsfri skola men det finns undantag berättar Sofia Wirlée som är jurist på Skolinspektionen.

– Huvudregeln är att utbildningen i grundskolan ska vara avgiftsfri. Det innebär att rätten till utbildning aldrig får vara beroende av en enskilds elevs ekonomiska förutsättningar, säger Sofia Wirlée som är jurist på Skolinspektionen.

Hon berättar att det finns två undantag från huvudregeln.

– Den första säger att det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna, säger Sofia Wirlée.

Vad kan de röra sig om?

– Det finns exemplifierat och då säger man att det kan vara en mindre entré till ett museum eller en färdbiljett med allmänna kommunikationer, en matsäck någon gång då och då eller frukt ibland. Men man har också sagt att om den här kostnaden är regelbundet återkommande kan det bli påfrestande för elever som kommer från familjer med svag ekonomi. Därför måste skolan mycket noga överväga hur ofta man väljer att använda det här undantaget.

Det andra undantaget innebär att det är möjligt för föräldrar eller elever att på frivillig väg ersätta med kostnader för skolresor eller liknande aktiviteter. Det är dock viktigt att de aktiviteterna ska vara öppna för alla, oavsett om man varit med och samlat in pengar eller inte.

Om man tycker att skolan inte följer lagen kan man antingen vända sig till skolan eller den som äger skolan, oftast kommunen. Det finns också alltid en möjlighet att vända sig till Skolinspektionen och göra en anmälan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista