Johan Lindqvist, kultur- och nöjesjournalist på GP. Foto: Karin Ivarsson / SR
Johan Lindqvist, kultur- och nöjesjournalist på GP. Foto: Karin Ivarsson / SR

Musikrecensenten som bevakar de allra största

Recensenten: Fick jättesurt mail från Winnerbäck
3:15 min

Han har fått hänga med U2, Bruce Springsteen och Håkan Hellström. Johan Lindqvist är boråsaren som blev kultur- och nöjesjournalist. 

– Jag tycker att de stora konserterna är häftiga. Ett utsålt Ullevi är svårslaget, det är en folkfest. Jag har varit på arenor i andra delar av världen, det är alltid häftigt, säger Johan Lindqvist, kultur- och nöjesjournalist på Göteborgs-Posten. 

– Om man ska skriva recensioner är man närvarande på ett annat sätt. Då får man mer jobba med närvaron, är man på ett evenemang privat är ju närvaron inget problem. Numer gör vi ju mer än recenserar, vi twittrar och chattar med läsarna. 

Hur ofta kan du gå på en konsert utan att jobba?

– Det händer ganska ofta. Håkan som exempel, han spelar ju två kvällar till sommaren. Vi delar upp det på redaktionen, jag hoppas få gå dit privat en av kvällarna, säger Johan Lindqvist. 

Hur är det att recensera? 

– Det har med erfarenhet att göra, man blir ganska trygg i det efter ett tag. Man måste sätta musiken i ett sammanhang, man måste ha koll på vad artisten gjort tidigare och följa med. 

Händer det att artister blir sura för det du skriver?

– För många år sedan fick jag ett jättesurt mail från Lars Winnerbäck, han tyckte att jag var tråkig. Det kunde jag ta, jag tyckte att han var tråkig, säger Johan Lindqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".