Frida Bergström och epilepsihunden Dexter
1 av 6
Tack vare att epilepsihunden Dexter kan hämta hjälp ifall matte Frida Bergström får ett anfall kan hon gå och träna på egen hand. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
Tjänstetäcket som hunden Dexter har på sig, det står "epilepsihund" och en ficka med texten "öppna och läs". Foto: Olivia Ochoa/SR.
2 av 6
När Dexter har på sig sitt täcke får man inte klappa honom, han ska vara helt fokuserad på Frida. Fickan innehåller mediciner. Foto: Olivia Ochoa/SR.
Ett tyg band med texten "epilepsihund" som hunden Dexter har på sitt assistanshundtäcke. Foto: Olivia Ochoa/SR.
3 av 6
Tygflärpen tar Dexter av och ger till någon i sin omgivning om Frida får ett epilepsianfall. Foto: Olivia Ochoa/SR.
Ett tyg band med texten "följ mig" som hunden Dexter har på sitt assistanshundtäcke. Foto: Olivia Ochoa/SR.
4 av 6
Tygflärpen tar Dexter av och ger till någon i sin omgivning om Frida får ett epilepsianfall. Foto: Olivia Ochoa/SR.
Hunden Dexter, en svart labrador, ligger och vilar bredvid löpbandet Frida går på. Foto: Olivia Ochoa/SR.
5 av 6
Dexter är certifierad epilepsihund och varnar vid anfall. Foto: Olivia Ochoa/SR.
Frida Bergström sitter på en träningsmaskin och tränar ryggen. Hunden Dexter ligger på golvet bredvid. Foto: Olivia Ochoa/SR.
6 av 6
Frida har stor hjälp av Dexter ifall hon ramlar när hon är på gymmet. Foto: Olivia Ochoa/SR.
BORÅS

Epilepsihunden Dexter varnar vid anfall

1:33 min

Frida Bergström får flera epileptiska anfall om dagen. Tack vare sin certifierade epilepsihund Dexter kan hon nu få snabb hjälp vid ett anfall.

Frida Bergström köpte labradoren Dexter när han var otränad och tillsammans med sin familj och en tränare lärde de honom känna igen ett epileptiskt anfall.

– De som var nära mig gav honom godis varje gång jag fick ett anfall. Till slut när han kände det då ville han ha godis och kom till mig, säger Frida Bergström.

I dag säger Dexter till redan innan Frida får ett anfall, genom att till exempel vifta på svansen och buffa på henne. Det är inte alla epilepsihundar som larmar inför ett anfall och det är nästintill omöjligt att lära dem det. Man vet nämligen inte exakt vad det är Dexter känner av, så vitt man vet utsöndras ingen doft eftersom anfallet sker i hjärnan. Det spekuleras kring att hunden reagerar på något i andningen, muskelspänningar, svettningar eller liknande. Men ingenting är vetenskapligt bevisat.

Många anfall om dagen

Det är olika hur anfallen hos en epileptiker ser ut. Det kan vara allt ifrån flera anfall om dagen, till bara några få om året. De kan vara i några få sekunder eller i flera minuter. Men hos individen ser de oftast likadana ut. Frida brukar få mindre anfall med jämna mellanrum under dagen.

– Det är det vanligaste. Men om jag är hemma en hel dag och det är lugnt, kan jag vara helt anfallsfri. Men då får jag ofta ett kraftigare anfall istället.

Utbildningen kvalitetssäkras

Från och med förste januari i år är det svenska brukshundklubbens uppdrag att examinera assistanshundar. Därtill hör epilepsihundar, så kallade alarmerande servicehundar. Assistanshundarna känns igen på sina tjänstetäcken, när de har på sig dem så jobbar de och får inte störas. Det finns inga exakta siffror på hur många epilepsihundar det finns i Sverige eftersom i princip vem som helst kan träna sin hund och sy ett eget täcke. Men eftersom assistanshundar är tillåtna på många offentliga platser som normalt har djurförbud, så vill man nu ha en nationell kvalitetssäkrad verksamhet. Och Dexter är hittills den enda epilepsihunden med en kvalitetsstämpel från brukshundklubben.

Dexter underlättar mycket

Fridas anfall kommer ofta plötsligt och hon riskerar att trilla omkull och skada sig. Därför är det en stor trygghet för henne att ha Dexter som säger till när ett anfall är på väg.

– Nu kan jag ju vara mer beredd. Om jag går i trappan kan jag sätta mig ner och om jag lagar mat kan jag stänga av spisen.

Epilepsi

Minst 60 000 personer i Sverige har epilepsi. Det yttrar sig genom att man får epileptiska anfall som orsakas av störningar i hjärnans nervceller. Förutom anfallen märks det inte att en person har epilepsi. Anfallen kan vara oprovocerade eller utlösas av någonting och vara i allt från några få sekunder upp till flera minuter.

Det finns två typer av anfall: generaliserade och fokala anfall. Och en tredje grupp benämnd okända anfall, de kan vara en kombination av de båda.

De generaliserade anfallen påverkar båda hjärnhalvorna och är ofta kraftigare. Personen blir plötsligt medvetslös, spänd i hela kroppen och får krampaktiga ryckningar i armar och ben. Det finns även lindrigare generaliserade anfall, så kallade absenser. Då blir personen frånvarande några sekunder och det upplevs som en minneslucka. Absenser är vanligast hos barn och försvinner ofta med åldern.

Fokala anfall upplevs olika från person till person. De startar i ena hjärnhalvan och påverkar ett mindre område. Personen kan vara helt medveten under anfallet, eller delvis förlora medvetandet. Ibland får personen ryckningar i ena halvan av kroppen. Andra gånger upplever personen bara påverkan på syn och hörsel medan omgivningen inte märker anfallet alls.

Källa: Svenska epilepsiförbundet, Vårdguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista