Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Semmelkladdkaka - en mandeldröm

Publicerat fredag 5 februari 2016 kl 10.54
Semmelkladdkaka
Foto: Malin Björk/SR

Radiokocken blickar framåt mot fettisdagen den 9/2 och bjuder på en semmelvariant.

Semmelkladdkaka

Ca 8 bitar

150 gr smält smör

100 gr mandelmassa

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 krm salt

2 ägg

Vid servering

Ev. 100 gr mandelmassa

Vispad grädde

Florsocker

Smält smöret och riv mandelmassan grovt.

Blanda ihop strösocker, vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt. Blanda ner äggen och mandelmassan. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Smöra och bröa en form (20-22 cm). Häll i smeten och grädda 15-20 minuter i 200°. Kakan ska vara lite lös och kladdig i mitten. Låt kakan svalna i formen.

Riv eventuellt över mer mandelmassa och dekorera med vispad grädde eller servera grädden vid sidan av i en skål. Pudra över florsocker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".