Semmelkladdkaka
Foto: Malin Björk/SR
RADIOKOCKEN

Semmelkladdkaka - en mandeldröm

Radiokocken blickar framåt mot fettisdagen den 9/2 och bjuder på en semmelvariant.

Semmelkladdkaka

Ca 8 bitar

150 gr smält smör

100 gr mandelmassa

3 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk malen kardemumma

1 krm salt

2 ägg

Vid servering

Ev. 100 gr mandelmassa

Vispad grädde

Florsocker

Smält smöret och riv mandelmassan grovt.

Blanda ihop strösocker, vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma och salt. Blanda ner äggen och mandelmassan. Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Smöra och bröa en form (20-22 cm). Häll i smeten och grädda 15-20 minuter i 200°. Kakan ska vara lite lös och kladdig i mitten. Låt kakan svalna i formen.

Riv eventuellt över mer mandelmassa och dekorera med vispad grädde eller servera grädden vid sidan av i en skål. Pudra över florsocker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".