Adelina Åsén
Adelina Åsén Foto: Sara Lundin/SR
BORÅS

Tycker skolan borde stå för maten

3:11 min

En som reagerat på avgifter i skolan är Adelina Åsén på Bäckängsgymnasiet i Borås. Hon valde att uppmärksamma att eleverna förväntas betala för vissa måltider under en skolresa till Stockholm.

– Då blev jag upprörd och tänkte "vänta lite nu, då har alla inte samma förutsättningar", säger Adelina Åsén.

I morgon åker Adelina Åséns klass till Stockholm för en tre dagars skolresa. Eleverna får resan och boendet betalt men väntas själva betala för vissa måltider. Något som kan vara svårt för dem som inte har så mycket pengar menar Adelina.

– Alla har inte samma ekonomiska förutsättningar. Ja, vi får vårt studiebidrag men det räcker inte jättelångt. Det räcker till en mobilräkning, någon fika och nödvändigheter. Att vi ska lägga hälften av det på en resa på tre dagar är orimligt tycker jag.

Skolan betalar ju både boende och resa, det är bara en del av maten ni betalar, ni får ganska mycket?

– Alla har inte möjlighet att åka till Stockholm så detta är en möjlighet för elever att åka dit men då är det tråkigt att det ska brista på maten. Jag tycker man borde få maten betald för då blir alla jämlika.

Adelina Åsén lyfte först frågan i en debattartikel och sedan dess har det blivit klart att skolan betalar ytterligare en lunch på resan.

– När jag blev varse den här synpunkten så sökte jag upp de lärare som är ansvariga för resan och så hade vi en diskussion och tittade på programmet. Vi kom fram till att det var lite otydligt formulerat kring informationen om vad som ingick eller inte. Vi förtydligade det och sedan har lärare haft samtal med eleverna och informerat på nytt, säger Pär Arvidsson Fäldt, tillförordnad gymnasiechef på Bäckängsgymnasiet

Det innebär att de får en extra lunch betalt?

– Det är helt riktigt. Vi bedömde att informationen hade varit otydlig kring en av luncherna.

Enligt honom ska eleverna varit nöjda med lösningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista