Krävde 200 000 - kommunen villig betala 20 000

1:36 min

10 000 kronor vardera, så mycket kan Marks kommun tänka sig att betala i skadestånd till de två fosterhemsföräldrarna Eva och Anders. Nu ska frågan avgöras av tingsrätten.

I början av det här året stämde fostermamman Eva och hennes man Marks kommun på 200 000 kronor i skadestånd, för skadan de anser att de har lidit av omplaceringen av de två barn som bodde hos paret fram till 2009.

Då beslutade Marks kommun, under uppmärksammade former, att omplacera de två fosterbarnen - som vuxit upp hos Eva och Anders - till ett annat familjehem men utan att paret fick någon förvarning.

Historien har tagit många turer, både i utredningar av andra myndigheter, i media och slutligen också i tingsrätten - där två tjänstemän och en politiker i Mark dömdes för tjänstefel.

På onsdag nästa vecka ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till ett förslag som svar på fosterfamiljens stämning. Kommunens jurist Helena Blomqvist har utarbetat förslaget, som innebär att kommunen går med på att betala 20 000 kronor till paret.

Helena Blomqvists bedömning är att paret egentligen inte har rätt till skadestånd, enligt hennes genomgång av skadeståndslagen, men att alla turer i den här historien gör den "extraordinär", och att kommunen därför kan gå med på ett skadestånd på 20 000 kronor.

– Det är ju en av de grundläggande förhållandena i ett familjehem, att det inte ska vara för evigt, utan hela syftet med familjehem är att föräldrar och barn ska förenas, säger Helena Blomqvist och fortsätter.

– Jag beklagar det sättet som det hanterades på, men sedan måste man se vad det är som ger rätt till ersättning enligt skadeståndslagen. Det ska vara en allvarlig kränkning, angrepp mot en persons frihet, frid eller ära, och det är där vi inte ser att det är på det sättet i det här fallet, säger Helena Blomqvist, kommunjurist i Mark.

Om Marks kommun följer förslaget från kommunjuristen är ännu inte klart, det ska först diskuteras i kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdag.

P4 Sjuhärad har sökt fostermamman Eva för en kommentar men hon har valt att avstå innan politikerna har sagt sitt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista