Daniel Bergvall
Foto: Niclas Odengård/SR
BORÅS

Närproducerad mjölk efterfrågas efter Arla-slöseriet

1:25 min

Turerna kring mjölkjätten Arla och den låga ersättningen till bönderna har fått många konsumenter att efterfråga närproducerad mjölk. Daniel Bergvall är en av bönderna som ökar leveranserna.


 

I Fristad har konsumenterna en tid kunnat köpa borgstenabonden Daniel Bergvalls mjölk på flaska från en automat.

Nu utökar han sina leveranser till ytterligare två butiker i Borås:

– Sedan midsommar har vi hållit på med vårt gårdsmejeri, och vi började leverera till Fristad, och sedan till en butik i stan. Och i dag har vi premiär på ytterligare två butiker i Borås.

Hur kommer det sig att butikerna hoppade på det här?

– Min fru jobbar på den ena butiken. Vi tog kontakt med dem och de nappade direkt, och tyckte det lät fantastiskt bra. Sedan har det varit enormt mycket arbete innan vi kommit igång, hela processen, men nu är det bara att köra på.

Bergvall tror absolut att försäljningen av närproducerad mjölk kommer att öka. De har redan haft många studiebesök från andra bönder och ICA-handlare på gården.

Varför gillar människor det här?

– Jag tror de gillar närproducerat, lite unikt, med glasflaska. De kan titta när grädden flyter upp om de vill, dagen efter. Och människor kanske lägger lite mer pengar på bra saker.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista