Martin Ekelin åklagare vallar på brottsplatsen
1 av 3
Martin Ekelin åklagare vallar på brottsplatsen Foto: Jenny Hellström/SR
Lapp där det står Borås Tingsrätt
2 av 3
Biljetter till salens begränsade antal platser delades ut. Foto: Jenny Hellström/SR
Polisavspärrningar
3 av 3
Arkivbild Foto: Petra Svedjevik/SR
BORÅS

Getängsmordet: Åklagaren visade brottsplatsen

2:08 min

Idag startade rättegången om mordet på en 26-årig man på Kilsundsgatan på Getängens industriområde i Borås. P4 Sjuhärad rapporterar från Borås Tingsrätt och brottsplatsen.  

Idag startade rättegången i fallet om mordet på Kilsundsgatan, vid Ryaverket, i Borås. En 20-årig man från Borås står åtalad för mordet, två andra män, 21 och 25 år, är misstänkta för medhjälp. Alla tre är misstänkta för att även ha rånat mordoffret på hans mobiltelefon.

Rån slutade med mord
Det var den 27 oktober, på förmiddagen, som den 26-årige mannen från Borås hittade död på Getängens industriområde. Han hade blivit utsatt för 22 knivhugg och även slag och sparkar.

Genom att kontrollera kontakterna som gjorts med offrets telefon, telefonen fanns inte kvar på mordplatsen, lyckades polisen spåra och gripa tre misstänkta.

Och det är de tre som nu står åtalade för inblandning i mordet. Enligt Martin Ekelin, åklagare, är det den yngste av de tre - en 20-åring som är mördaren medan de två andra är misstänkta för medhjälp till mord.  

– Han (20-åringen) har blivit utpekad av de andra två som gärningsman, säger Ekelin som menar att de två har berättat samstämmiga historier om vad som hände på mordplatsen.

Kände varandra
Som framkommit tidigare så kände offret och de misstänkta gärningsmännen varandra. Under rättegångens första dag visade åklagaren vilken kontakt 26-åringen haft med de tre männen. De har bland annat pratat om hans mobiltelefon, en iPhone 6, som han skulle sälja för att bekosta en resa till Indien tillsammans med en av de åtalade. Efter mordet dök telefonen också upp i Indien.

I meddelandena har det även pratats om droger och det har framkommit att några av gärningsmännen var irriterade på det blivande offret, alltså 26-åringen.

Mordvapnet saknas
Det finns ingen teknisk bevisning från brottsplatsen mot den mordåtalade 20-åringen. Inte heller har mordvapnet återfunnits. Huvudbevisningen handlar framför allt om de medmisstänktas uppgifter. Den misstänkte mördaren säger via sin advokat Anders Roy att han överhuvudtaget inte har varit på platsen.

– De har i rekonstruktioner fått visa hur det gått till, säger Anders Roy, de två andra åtalade har dock medgivit att de var på platsen och har också sagt att Roys klient har varit där.

Som bevis finns även SMS-trafik och information från telefonmaster om vad de tre männen befunnit sig under kvällen. 

Allvarliga åtalade
Alla tre åtalade såg mycket allvarliga ut när åklagaren gick igenom vad han anser att de är skyldiga till. Alla tre nekar till allt de anklagas för.
Den mordåtalade var iklädd Kriminalvårdens gröna kläder medan de andra två hade vanliga kläder.

I eftermiddags gjorde rätten så kallad syn på mordplatsen. Åklagare Martin Ekelin visade runt platsen, ett skräpigt buskage på Kilsundsgatan, och gick igenom om hur han anser att mordet har gått till.

– Här menar jag att 26-åringen blev misshandlad med sparkar och slag, och sedan tog han sig mot den här, säger Martin Ekelin och pekar mot den transformatorstation som finns mellan buskaget och Kilsundsgatan.

– Och här menar jag att 26-åringen också har fått de första knivhuggen. Han lyckades senare ta sig bort mot de här stenblocken, men där fick han ännu fler knivhugg och det var också här han hittades död nästa dag, säger Martin Ekelin.

Rättegången kommer att pågå i fyra dagar under den här veckan. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista