Ida Legnemark (V)
Ida Legnemark (V) Foto: Sara Lundin/SR
BORÅS

Ingen nolltolerans mot skolavgifter

Ida Legnemark(v): Finns gränser för detaljstyrning
1:35 min

Skolan ska vara avgiftsfri i Borås. Däremot är något politiskt beslut om nolltolerans mot avgifter för aktiviteter inte aktuellt.

– I Borås har vi försökt vara tydliga genom att skriva in i vår budget att skola, förskola och gymnasium ska vara avgiftsfritt. Däremot är det en svår gränsdragning, ska barnen inte få ta med sig en frukt till exempel. Det finns ju gränser för hur mycket man som politiker kan gå in och detaljstyra, säger Ida Legnemark (V), ledamot i kommunstyrelsen i Borås.

Hon menade att det var bra att diskussionen förs och kommenterade även debatten kring en skolresa på Bäckängsgymnasiet där en elev kritiserade att de själva skulle betala för vissa måltider.

– Det är bra att skolan har tillsatt en lunch. Principen tycker jag ska vara att det som ingår i skolan även borde ingå under en resa i utbildningssyfte.

Det känns som den här diskussionen poppar upp hela tiden, alla ska ha samma möjligheter men ändå är det inte så?

– Jag tror att man måste diskutera frågan återkommande eftersom det kan finnas ett tryck från föräldrar eller lärare som jobbat länge i verksamheten att man vill göra som man alltid gjort och att det är okej att föräldrar ska bidra, säger Ida Legnemark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".