Bedragare sade sig komma från Ulricehamns kommun

Verksamhetschef: Så skulle vi aldrig göra
1:12 min

En man som påstod sig komma från kommunen kom hem och krävde pengar av en person med hemtjänst i Ulricehamns kommun i tisdags. Kommunen har gjort en polisanmälan.

– Det känns fruktansvärt att det finns personer som utnyttjar sköra människor på det här viset, säger Maria Jonsson som är verksamhetschef för äldreomsorgen. 

Det var på tisdagen som en brukare slog larm om händelsen. 

– En person kom och utgav sig för att vara från kommunen, berättar Maria Jonsson som är verksamhetschef för äldreomsorgen. 

Mannen som var klädd i reflexväst kom hem till personen och sade att han kom med anledning av de digitala lås som just nu införs i hemtjänsten, han ville ha betalt och även ha personnummer.

– Vi ser jätteallvarligt på det här att någon utger sig vara från kommunen och försöker få uppgifter om dennes konto, så skulle kommunen aldrig göra, säger Maria Jonsson. 

Nu har verksamheten vidtagit åtgärder, dels genom att polisanmäla händelsen, men också genom att vi snabbt informera personal och de personer som har hemtjänst i kommunen.

De digitala låsen som kommunen håller på att införa är helt kostnadsfria. Johan Sälleberg är projektledare för införandet.

- Jag vill poängtera att vi aldrig begär in någon betalning för låsen, säger han. Om någon kräver en betalning eller vill ha kontokortsuppgifter, så vill jag uppmana till att aldrig betala eller lämna ut sådan information, säger Johan i ett pressmeddelande från kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".