Tältsängar i Lundbyhallen. Foto: Melissa Gustafsson/SR
1 av 2
Tältsängar i Lundbyhallen. Foto: Melissa Gustafsson/SR
Lundbyhallen Foto: Minna Nilsson Ylitalo/SR
2 av 2
Lundbyhallen Foto: Minna Nilsson Ylitalo/SR
BORÅS

Nu stängs Lundbyhallen för flyktingar

Forsström: Vi fick ta det vi hade
1:33 min

I går flyttade de sista flyktingarna ut från Lundbyhallen i Borås, som använts som asylboende sedan den första november. 150 flyktingar har bott där men snart kan handbollsspelarna återvända.

Fortfarande har Borås kvar 162 platser i Rotundan och Sjöhagenskolan, men nu stängs Lundbyhallen, säger Arbetslivsförvaltningens chef Dag Forsström.

– Idag går vi in och städar och röjer efter flyktingarna som bott i Lundbyhallen, säger Dag Forsström.

Migrationsverket gav Borås i uppdrag att erbjuda 330 platser för asylsökande flyktingar. Lundbyhallens 150 platser har varit fullbelagda så gott som hela tiden, säger Dag Forsström och passar på att tacka alla frivilliga som ställt och ställer upp i hallarna.

Färre asylsökande nu
Nu när betydligt färre flyktingar söker asyl i Sverige minskar också trycket på Borås och då räcker det med de 162 platser som finns i Rotundan och på Sjöhagenskolan, där också hygien- och toalettutrymmen är bättre än de är i Lundbyhallen. Borås hade inte kunnat hitta några bättre lokaler snabbt nog, när Migrationsverket kallade i november, säger Dag Forsström.

– Det vi har lärt oss av det här är att Rotundan och Sjöhagenskolan har mycket bättre förutsättningar att bo i om man ska bo mer än några dagar. En idrottshall är tak över huvudet men är inte optimalt att bo i, säger Dag Forsström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".