Längdskidåkare
Foto: Tore Meek/TT
VÄSTGÖTALOPPET

Vill bli större än Vasaloppet

2:04 min

I år är Västgötaloppet det tredje största längdskidloppet i Sverige eftersom Engelbrektsloppet ställts in. Men drömmen är att bli största loppet säger biträdande tävlingsledaren Klas Persson.

Till helgen är det dags för västgötarnas eget Vasalopp - det var så det var tänkt från början när det drogs igång 1929. Västgötaloppet är i vanliga fall Sveriges fjärde största långlopp på skidor men i år blir det det tredje största när Engelbrektsloppet fick ställa in på grund av snöbrist.  

– Vi hade 250 platser kvar när de kastade in handduken och de gick åt direkt. Män hör av sig och undrar om de kan få åka tjejloppet, jag förstår inte hur de tänker, säger Klas Persson. 

Just nu är visionen att bli näst största loppet och bli större än Engelbrektsloppet och uppstickaren Årefjällsloppet. Men när man blivit näst störst finns även visionen att bli störst. 

– Om man åker mellan Ulricehamn och Borås då kan man teoretiskt sett ha fler startande än i Vasaloppet. Sälen-Mora då måste man starta alla 16 000 på morgonen för att de ska hinna fram de nio milen innan det mörknar. Åker vi mellan Ulricehamn och Borås är det halva sträckan så man kan man starta i vågor under hela dagen och få 60 000 startande - teoretiskt sett, säger Klas Persson biträdande tävlingsledare på Västgötaloppet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista