En öde lekplats
Arkivbild Foto: Virginia Mayo
MARK

Försäkringsbolag driver skadeståndstvisten mot fostermamman

Marks kommun har beslutat att lämna över skadeståndstvisten med fostermamman Eva till sitt försäkringsbolag.

I januari stämde fostermamman Eva och hennes man Anders, efter den uppmärksammade omplaceringen av två fosterbarn 2009, Marks kommun på 200 000 kronor. Skälet till skadeståndskravet var den skada paret anser sig ha lidit av kommunens hantering.

Inte rätt till skadestånd
Som vi kunde berätta i förra veckan löd det första förslaget från kommunen, att man skulle gå med på ett skadestånd på 20 000 kronor. Marks kommunjurist sa då att hon, utifrån skadeståndslagen, egentligen inte bedömde att fosterfamiljen hade rätt till skadestånd från kommunen men att kommunen ändå kunde gå med på 20 000 kronor med tanke på alla turer som varit.

Men nu har kommunen alltså fått besked att det här ärendet omfattas av kommunens försäkring. Oavsett hur stort ett eventuellt skadestånd till fostermamman blir, så blir kommunens kostnad enbart självrisken till försäkringsbolaget - i det här fallet 42 800 kronor.

– Fördelen med att det här omfattas av försäkringsbolaget är ju att kommunen slipper kostnader, säger Per-Olof Hermansson (KD) och ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Avgörs i tingsrätten
Tvisten kommer att avgöras i Borås tingsrätt. Fostermamman Eva har inte velat ge några kommentarer innan det hela är klart.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista