Haleh Lindqvist. Foto: Karin Ivarsson
Haleh Lindqvist. Foto: Karin Ivarsson
MARK

Kritiserad enhet vid socialförvaltningen granskas

Kommunchef: Granskningen har hög prioritet.
1:15 min

Efter flera kritiska brev till Marks kommun blir det nu både en intern och extern granskning av LSS-enhetens bedömningar av handikappades behov.  

Det är efter att flera olika aktörer i brev till kommunen varit kritiska till handläggningen av LSS-ärenden. LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska ge stöd människor som behöver samhällets hjälp för att få en dräglig tillvaro.  

Fall som nekats hjälp ses över
Kommunen kommer att titta på hur många ansökningar som kommit in till LSS-enheten, och man kommer att koncentrera sig på avslagen och delavslagen. Detta för att titta närmare på de ärenden som lyfts upp av brevskrivarna och där även P4 Sjuhärad har speglat en del av fallen, för att få en bild av vad det handlar om. Bland annat fallet med 8-åriga Lova som fick sin hjälp med toabesök begränsad till 20 sekunder. Och granskningen ska ske omgående: 

– Den har hög prioritet. Vi har redan begärt in akterna och det här görs omgående, säger Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark.  

Ytterligare inspektion väntas
Den granskning som görs nu är en intern granskning men kommunen fick för en vecka sedan besked att IVO, Inspektionen för vård och omsorg kommer att göra en tillsyn.  

– Vi fick brev från IVO den första februari att de under hösten kommer hit för att göra en inspektion, på det sättet får vi både en intern och extern granskning, säger Haleh Lindqvist, kommunchef.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".