Kalvfärsbullar i tomatsås med spagetti.
Foto: Isabella Westberg/SR
RADIOKOCKEN

Italienska kalvfärsköttbullar i tomatsås

Radiokocken bjuder på en riktig Lady och Lufsen-pasta, kanske lämplig för en romantisk middag på tu man hand? 

  • Polpette al Sugo - Kalvfärsköttbullar i tomatsås 
  • Köttbullar:
  • ½ dl ströbröd 
  • 1 dl mjölk 3% 
  • ½ gul lök, finhackad 
  • 1 ägg
  • 400 g kalvfärs
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • salt och peppar
  • 400 g Spagetti
  • 1 kruka färsk basilika, eller oregano 
  • 1 bit mozzarella
  • salt och nymald svartpeppar 

Tomatsås

  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 krm chiliflakes
  • 3 msk Tomatpuré
  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 näve färsk timjan 
  • 1 tsk strösocker
  • salt och svartpeppar 

Fräs vitlöken i olivolja i en stekpanna tillsammans med chiliflakes. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en minut. Häll i de hela tomaterna, balsamvinäger, timjan och socker. Krydda med salt och peppar. Låt puttra ihop på svag värme ca 30 minuter. 
Blanda ströbröd med mjölk i en bunke. Låt svälla ca 5 minuter. Bryn den hackade löken i olivolja i en stekpanna och blanda ned i bunken. Tillsätt ägg, kalvfärs, och två finrivna vitlökar. 

Arbeta ihop till en smidig färssmet. Krydda med salt och peppar. Rulla till köttbullar och stek i rikligt med olivolja i en stekpanna. Lägg de brynta köttbullarna i tomatsåsen och låt dem bli klara, ca 5–10 minuter. 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda försiktigt ner den nykokta pastan i såsen med köttbullarna. Smaka av med ytterligare salt och peppar. Toppa med basilika eller oregano och mozzarella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".