Elsa Carlbom och Astrid Carlsson.
1 av 2
Från vänster: Elsa Carlbom och Astrid Carlsson. Foto: Mikael Falk/SR
Ruth Johansson orkar inte bo kvar hemma.
2 av 2
91-åriga Ruth Johansson orkar inte bo kvar hemma. Foto: Mikael Falk/SR
BORÅS

Elsa och Astrid riktar skarp kritik mot äldrevården

1:20 min

Det tar för lång tid att komma in på äldreboende. Det tycker pensionärerna Elsa Carlbom och Astrid Carlsson, som båda har arbetat inom äldrevården.

– Man måste nästan vara döende för att komma in, säger Elsa Carlbom som tillsammans med Astrid Carlsson engagerat sig i grannar och bekanta som velat in på hemmet.

– Jag upplever att äldre, som känner sig otrygga och inte klarar sig själva utan hjälp, erbjuds hemtjänst i stället för en plats på ett äldreboende. Att det fungerar så år 2016 tycker jag är bedrövligt, säger Elsa Carlbom.

Efterlyser snabbare besked
Både Elsa Carlbom och Astrid Carlsson har jobbat på Ekekullens äldreboende i Sandhult under många år. Nu har de skrivit ett brev till kommunalrådet Lena Palmén där de riktar kritik och menar att äldre som vill komma in på ett boende måste få ett mycket snabbare besked.

– De ska inte behöva ta lång tid. Jag tycker att man måste lyssna mer på de äldre och tillgodo se deras behov. Det är inte hemtjänst de vill ha, det är tryggheten att slippa vara själva. 

91-åring orkar inte bo hemma
Ruth Johansson har efter flera sjukhusbesök känt att hon inte orkade bo kvar hemma och har sedan dess önskat komma in på ett äldreboende. Tills hon erbjuds en plats bor hon själv i sin lägenhet i Sandhult. 

– Jag känner mig så trött, säger hon. 

En längre intervju med Ruth Johansson hör du i artikeln nedan. 

Känner du igen dig i det här? Tipsa oss gärna. 

Mikael Falk
mikael.falk@sverigesradio.se
033-177544

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista