Tommy Josefsson
Tommy Josefsson är initiavtagare till Potatiskooperativet Foto: Mikael Falk/SR
BORÅS

Gemenskap genom att odla potatis

1:31 min

Miljövänligt och socialt. Det är två grundpelare i det potatiskooperativ som Tommy Josefsson nu ska starta.

– Vem som helst kan vara med. Att odla potatis är ett väldigt enkelt och kräver inga direkta förkunskaper eller någon större ekonomi, säger Josefsson.

Han är med i en förening som heter Omställning Borås. Där står  miljöfrågor högt upp på agendan. Ett hållbart och motståndskraftigt lokalsamhälle och ett arbete för en klimatomställning är två riktlinjer man jobbar med.

Idén för potatiskooperativet fick Josefsson då han pratade med en bonde  i närheten av Bredared. De båda kände varandra sedan tidigare och Josefsson frågade om de kunde låna en bit av hans marker.

– Han var positiv till det, och vi bidrar med en symbolisk summa.

När han presenterade idén för övriga i föreningen möttes han av positiv respons.

– Intresset har varit bra så här långt, men vi hoppas att fler vill vara med.

För Josefsson är miljötänket en viktig aspekt.

– Potatis är tyvärr väldigt besprutat, men det ska inte vi använda oss av. Vi vill skapa en ekologisk produkt där vi bland annat rensar för hand. Vi ser detta som ett led i hållbart samhälle. Dessutom gör vi någonting tillsammans och på så vis skapar vi en social gemenskap.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista