Herrljungas kommunstyrelseordförande Johnny Carlsson (C). Foto: Herrljunga kommun.
Herrljungas kommunstyrelseordförande Johnny Carlsson (C). Foto: Herrljunga kommun.
HERRLJUNGA

Flyktingsituationen svår för kommunerna

Kommunalrådet: Jobbigt just nu
1:29 min

I Herrljunga har man i den senaste rapporten till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap meddelat att situationen är kritisk när det gäller skolan

Flera kommuner i Sjuhärad påverkas stort av flyktingsituationen, enligt veckorapporten från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I Herrljunga har man i den senaste rapporten meddelat att påverkan är den högsta, kritisk, när det gäller skolan.

– Vi flaggar för att vi har problem med personal och lokaler, det är det som är det stora bekymret när det gäller att ta hand om de ensamkommande som kommer, säger Johnny Carlsson (C), kommunalråd i Herrljunga.

Ont om lokaler och personal
Att läget är kritisk innebär enligt MSB att verksamheten inte kan genomföras enligt lagen, att tillgängliga resurser är uttömda och att belastningen på personalen är övermäktig. Alarmerande ord men enligt kommunalrådet är det ingen kris i skolan.

– Det är jobbigt just nu, jobbigt betyder inte att det är fullständig katastrof. Vi försöker lösa problemen efter hand när de dyker upp, säger han.

Enligt honom är ett problem att det är svårt att hitta lokaler. Men framförallt handlar det om bristen på personal till skolorna. problemet framförallt att det är svårt att hitta lärare.

– Vi har fått ta in pensionerade lärare för att lösa vissa uppgifter och det fungerar men det är besvärligt.

Får alla skolgång?

– De får skolgång, det följer plan. Men ju fler som kommer, ju större klasser blir det och desto svårare blir det att få de inkluderade i verksamheten på ett bra sätt, säger Johnny Carlsson.

När det gäller pressen på socialförvaltningarna ligger Svenljunga, Tranemo och Vårgårda på den näst högsta nivån, enligt MSB.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".