Elev räknar matematik
1 av 2
Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg / TT
Tomt klassrum med stolar på borden.
2 av 2
Arkivbild Foto: Ingvar Karmhed/TT

Ingen behörig lärare på hela terminen

1:28 min

Det råder stor brist på lärare i hela landet. På Fristadskolan utanför Borås har en niondeklass inte haft en behörig lärare i NO eller matte under hela terminen.

– Snart börjar de nationella proven och vi har inga genomgångar, inga lärare som kan hjälpa oss på lektionen. Vi får läsa alla kapitel i kemiboken och jobba med matten själva, säger en elev i en niondeklass på Fristadskolan.

En pensionerad lärare ställde upp några gånger i början av terminen men annars har skolan fått lösa situationen dag för dag med obehöriga lärare och många inställda lektioner.

Förväntas lära sig själva
Förutom en niondeklass är tre andra klasser drabbade på skolan. Enligt eleverna i nian förväntas de sitta under lektionerna och lära sig allt de ska genom att läsa i böckerna.

– De säger till oss att det är vårat ansvar men man kan inte lägga ett sådant ansvar på femtonåringar, säger en elev.

Anna Hjort är biträdande rektor säger att man gör vad man kan för att lösa situationen.

– Jag förstår deras oro och det är inte så att vi sitter och rullar tummarna i väntan på att någon ska vilja ha jobbet. Det är ändå tid kvar på terminen och vi ska framförallt fokusera på niorna så att de får tillräckligt med undervisning, säger Anna Hjort som är biträdande rektor på Fristadskolan, men erkänner samtidigt att hon inte vet hur det ska gå till: 

– Hur vi ska göra det har vi inte gjort en plan, men i första hand ska vi få en lärare på de lektioner som de har, säger hon. 

Oroliga för sina betyg
Enligt Anna Hjort hoppas man kunna rekrytera en behörig lärare till efter sportlovet. Men för eleverna är situationen jobbig.

– Det är jättestressande.

– Särskilt nu när vi ska börja gymnasiet om några månader. Jag ska gå natur och det känns som man inte kommer klara det eftersom vi inte haft någon matte- eller NO-lärare, säger en elev som vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista