Borås stads regnbågsflagga.
1 av 2
Borås stads regnbågsflagga. Foto: Niclas Odengård/SR
Camilla Cristensen på stadskansliet visar Borås stads regnbågsflagga.
2 av 2
Camilla Cristensen på stadskansliet med Borås stads regnbågsflagga. Foto: Niclas Odengård/SR
Borås

Borås prideflagga har kommit ut

1:02 min

Förberedelserna är i full gång inför Borås första Pridefestival i sommar, och idag premiärvisades kommunens egen regnbågsflagga. Efter lite bök hamnade den även på rätt håll...

Det började med diskussion om inköp av flaggor för Sveriges minoriteter, (bland annat romer och sverigefinnar), säger Camilla Cristensen - sekreterare i Borås Stads Representationskommitté: 

– Vi tyckte det var självklart att flagga för dem, och när pridefestivalen dök upp var det givet (det också).

Sexmetersflaggan kommer hänga på Borås officiella flaggstång på Stora torget under hela festivalen 30/6 - 2/7.

– Jag har inte hört om att Borås stad ska ha fler flaggor, men vill andra förvaltningar flagga de också är det upp till dem att ordna.

Efter en del pyssel får Camilla Cristensen ut flaggan, upp och ner visserligen, men ändå. Rött symboliserar livet och ska vara överst (se nedan). 

Färgrik historia
Regnbågsflaggan som symbol skapades i USA på 1970-talet av konstnären Gilbert Baker, inspirerad av den svarta medborgarrättsrörelsens flerfärgade flagga.
Regnbågsflaggan visades offentligt för första gången på San Francisco Pride 1978. Då var den redan en markör för gaykvarteren och gaybarer i staden.

Ursprungligen hade regnbågsflaggan åtta färger: rosa, röd, orange, gul, turkos, grön, blå, och violett.
Rosa togs dock bort ganska snart eftersom färgen var svår att trycka på tyg. Eftersom ett jämnt antal färger fungerade bättre under prideparader valde man dessutom att ta bort turkos.

Flaggans symbolik:

Rött: Livet
Orange: Helande
Gult: Solen
Grönt: Naturen
Blått: Konst
Lila: Anden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista