Ulf Olsson(S).
Foto: Jenny Hellström/SR
BORÅS

Borås frias i Marknadsdomstolen

Det är inte fel att Servicekontoret säljer sina tjänster till externa aktörer och det snedvrider inte konkurrensen. Det slår Marknadsdomstolen fast idag. 

– Det är ett viktigt besked att vi agerat rätt och att vi kan ha kvar servicekontoret vilket är en bra affär för boråsarna, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson. 

Kommunens servicekontor har under många år utfört mark- och anläggningsarbeten på den privata marknaden. Flera privata företag och även privatpersoner reagerade på detta. Men Borås stod på sig, under såväl allians- som rödgrönt styrd tid, och kommunfullmäktige godkände Servicekontorets verksamhet.

Fälldes i tingsrätten
Men Konkurrensverket stämde Servicekontoret i Stockholms tingsrätt som också för två år sedan fällde verksamheten. Bara i ett avseende godkände man kommunal konkurrens på den privata marknaden, nämligen att kommunen fick sälja snöröjning på privata husägares trottoarer, eftersom det var en hävdvunnen verksamhet med avtal långt bak i tiden. Det fick till följd att kommunen fick ploga bort snön men inte sanda efter sig utan den tjänsten måste köpas från ett privat företag.

Tingsrättens dom  överklagade av Borås Stad till Marknadsdomstolen. Nu har Marknadsdomstolen, som är högsta instans, avgjort frågan.

Marknadsdomstolen slår inledningsvis fast att Borås Stad försäljning av mark- och anläggningsentreprenader är en olaglig säljverksamhet i Kommunallagens mening.

Olaglig men inte konkurrens
Men efter en diskussion om hur stor marknaden är, där man konstaterar att den sträcker sig en timmes bilresa utanför Borås - alltså olika långt beroende på vägstandard - så konstaterar Marknadsdomstolen att marknaden omfattar arbeten för åtta miljarder kronor per år. Men Servicekontorets försäljning till privata kunder utgör bara tolv miljoner kronor per år. Servicekontorets marknadsandel är med andra ord bara 0,15 procent. 

Försäljningen är alltså olaglig men så liten att den inte snedvrider konkurrensen, enligt Marknadsdomstolen. Enligt Ulf Olsson har Servicekontorets verksamhet gynnat skattebetalarna i Borås:

– Vi uppfattade att vi hade ett bra stöd från boråsarna, säger Ulf Olsson. 

I och med att Borås Stad vann målet står också staten för kommunens rättegångskostnader, 6.250.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista