Elever håller mobiltelefoner.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Magdalena Brander/SR
Anders Schelander, utredare på polisen i Borås
2 av 2
Anders Schelander, utredare på polisen i Borås Foto: Sara Lundin/SR

Varannan kränkning mot barn sker på nätet

1:30 min

Färsk statistik visar att ungefär hälften av alla förtal- och förolämpningsanmälningar mot unga sker på internet. 

Niondeklassare som P4 Sjuhärad pratat med vittnar om ett hårt klimat i sociala medier.

– Först är de jättetrevliga och frågar hur min dag har varit. Sen kan det ändras på några mikrosekunder och helt plötsligt frågar de om lättklädda bilder. De tjatar och tjatar och tjatar och då är det bara att blockera. Det har ju hänt flera gånger innan, säger en elev.

Tjat om lättklädda bilder
Frågor om lättklädda bilder och elaka kommentarer är vanligt på sociala medier menar ett gäng niondeklassare som P4 Sjuhärad pratat med. Nyligen släpptes för första gången statistik över hur stor del av de brott som anmäls sker via internet. Den preliminära statistiken visar anmälda brott i januari och enligt den ska ungefär hälften av alla brott gällande förtal eller förolämpning mot unga ha skett via nätet.

Anders Schelander är utredare på polisen i Borås och är inriktad på nätbrottslighet mot unga. Han är inte förvånad över statistiken.

– Det bekräftar det som vi har känt och märkt av. Vi ser att när det gäller ärekränkningsbrotten, förolämpning och förtal är det bland barn under arton år ungefär hälften av de brott som anmälts som begåtts via internet. För de över arton är det ungefär tjugo procent av de anmälda brotten som skett via internet, säger han.

Vuxna tar lätt på brotten
Enligt honom tenderar brott på nätet att inte ses lika allvarligt på bland vuxna.

– Jag tror att vuxna kanske skiljer på verkligheten och internet och det som händer på internet är inte lika allvarligt, man har högre tolerans där. Men för många ungdomar är internet verkligheten och de tar det på lika stort allvar som om det hade uttalats ansikte mot ansikte.

Han menar att det kan vara ett problem.

– Det är ju vuxensamhället som stiftar lagar och ser till att de efterföljs, ungdomarna kanske inte får sin röst hörd där upplever jag, säger Anders Schelander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista