Hur linbanan kan se ut i Borås
1 av 2
Så här skulle det kunna se ut med linbana i Borås. Foto: Borås Stad
Här, ifrån Krokshallberget är det tänkt att linbanan ska starta. Foto: Olivia Ochoa
2 av 2
Här, ifrån Krokshallberget är det tänkt att linbanan ska starta. Foto: Olivia Ochoa
KOLLEKTIVTRAFIK

Planer klara för linbana i Borås

Carlson: detta kan vara ett alternativ
0:49 min

En linbana kan ersätta en del av kollektivtrafiken i centrala Borås. Planerna presenterades idag på utgångspunkten - Krokshallsberget nära Centralstationen.

En linbana som trafikerar viktiga delar i Borås och utgår från Krokshallsberget mot Centrum, sjukhuset och Hässleholmen. Det förslaget levererade den politiska alliansen i Borås på tisdagen.

Tanken är att gondoler som rymmer 10 - 12 personer ska kunna lämna Krokshallberget så tätt som var femtonde sekund, och forsla dem vidare in mot stan.

Blir inte billigt
I motionen som Alliansen lämnade in under tisdagen finns inga kostnader för linbaneprojektet redovisat.

– Vi tittar på Göteborg där man har kommit längre, vi får se vad kostnaderna är för dem. Jag vill inte säga en siffra nu men det är inte billigt, säger Morgan Hjalmarsson (L).

Det har tidigare varit tal om att göra ett nytt bussystem i Borås, så kallat Buss rapid transit. Där går bussarna likt spårvagnar på ett eget spår. Men Annette Carlson (M) menar att det skulle vara svårt eftersom det i Borås är så tätt mellan husen.

– Därför vill vi titta på detta alternativet och se om det skulle bli avsevärt mycket dyrare, om vi hamnar på samma prisnivå eller till och med lägre. Då skulle en linbana kunna vara ett alternativ, säger hon. 

Hoppas på utredning
Annette Carlson hoppas nu att de rödgröna partierna tittar på förslaget och startar en utredning. 

– Det innebär sänkta bullernivåer och mindre trafik på gatan och det finns mycket positivt för Borås med denna lösningen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".