Hjördis svärdotter Susanne Skogman
Hjördis svärdotter Susanne Skogman Foto: Mikael Falk/SR
#ÄLDREUPPRORET

Dementa Hjördis inte dålig nog för äldreboende

3:19 min

90-åriga Hjördis har det senaste året blivit allt mer dement och har svårt att klara av sin vardag. Trots det anses hon inte vara tillräckligt dålig för en plats på ett äldreboende.

– Biståndshandläggaren i detta fall har sagt att vi kan sätta upp henne på en plats, men samtidigt får jag beskedet att hon med största sannolikhet inte kommer erbjudas någon plats. Hon är inte tillräckligt dålig helt enkelt, säger Hjördis svärdotter Susanne Backman och tillägger:

– Samtidigt förstår jag att det inte är biståndshandläggarens fel. Det är ont om platser och i dag det krävs det tyvärr att man ska vara väldigt dålig för att få en plats.

Allt mer förvirrad
Nästa vecka fyller Hjördis 90 år. Under det senaste året har Susanne och hennes make märkt att Hjördis blivit allt sämre.

– Hon går väldigt stapligt och måste använda rullator både inne och ute. Hon har även blivit allt mer och dement och förvirrad.

Just nu bor Hjördis själv i Viskafors - men får hjälp av hemtjänsten.

– Visst, det fungerar. Men det är inte det bästa för henne. Det är svårt för ofta är det väldigt många olika människor som kommer. För Hjördis del blir det jobbigt eftersom hon blivit mer och mer förvirrad och då är det inte säkert att hon kan uttrycka vad hon vill, och då blir det svårt för hemtjänsten också.

Ingen valfrihet
Susanne menar att en plats på ett äldreboende vore det allra bästa.

– Hon säger själv att hon skulle vilja ha ett litet rum med en kokvrå. Det skulle vara skönt för både mig och min man att känna att hon har den tryggheten. Men speciellt skulle hon själv slippa känna sig orolig och ensam. Men tyvärr har hon inte den möjligheten, hon måste helt enkelt ha ännu mer hemtjänst för att ett boende ska bli aktuellt.

– Jag tycker det är sorgligt när äldre som har jobbat och slitit hela livet inte ska kunna ha en valfrihet när man är gammal. Istället blir man tvingad till vissa saker.

Mikael Falk
mikael.falk@sverigesradio.se
033-177544

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista