Emelie Öhrstig.
Emelie Öhrstig. Foto: Sofia Kristiansen/SR
BORÅS

Emelie Öhrstig: Silvia felringde mig!

1:16 min

För första gången berättar sprintvärldsmästarinnan Emelie Öhrstig från Borås om samtalet hon aldrig glömmer - en felringning från drottningen!

Emelie Öhrstig från Borås avslöjar i direktsändning samtalet som fick henne att hicka till av förvåning en vanlig eftermiddag. 

– Jag har bara berättat det för kompisar förut. Jag hörde att det var hon, men hon sa det inte, frågade bara efter någon annan, hade fått fel nummer helt enkelt, säger Emelie Öhrstig.

– Jag ringde upp sen och kom till slottets växel, berättar hon för förstummade programledare Marcus Léonard och Sarit Monastyrski.

Emelie Öhrstig är tjejen som lyckats ta medaljer både inom cykel och längdskidor, där största meriten är VM-guldet i sprint i tyska Oberstdorf 2005. Men när dopningsryktena satte igång efter en cykeltävling kände Emelie Öhrstig från Borås att hon ville lägga av med idrotten helt och hållet.

– Det var en otroligt jobbig upplevelse och något jag nästan får rysningar av fortfarande, att behöva gå igenom en sådan sak. Det var två-tre månader som jag inte tränade professionellt, säger Emelie Öhrstig. 

Dopningstesten gav utslag
Emelie Öhrstig hade druckit en eller två koppar kaffe på morgonen och dopningstesten gav utslag för höga halter av koffein. För hennes kropp var de där kopparna för mycket, då man i en grundligare undersökning fick fram att Emelie led av brist på ett enzym i levern som hjälper till att bryta ner koffein.

– Jag blev aldrig fälld, utan det var fem dagar som jag inte fick tävla på. Sen hävde de det och jag blev totalt friad, säger Emelie Öhrstig.

Hur var de fem dagarna för dig?

– Jag ville bara gå under jorden och förstod ingenting. Det var bara att bita i det sura äpplet och försöka ta reda på hur det kunde bli som det blev med koffein-grejen. I efterhand kan man ju se det som att man stärks av det också av att gå igenom en sånt stålbad, säger Emelie Öhrstig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista