Arkivbild på Vattenverket i Fritsla
Arkivbild Foto: Maria Hansson Trens/SR
MARK

Dricksvattnet i Mark får bättre skydd

Marks kommun har vidtagit åtgärder för att dricksvattnet inte ska kontamineras vid översvämningar vilket skedde i december förra året. 

Det var den 6 och 7 december som en vattentäkt utefter Häggång i Fritsla svämmades över och kommunen fick gå in och varna allmänheten och uppmana att alla skulle koka vattnet.

Skyddsvallen har höjts
Nu har Marks kommun har gjort flera förändringar för att vattentäkterna ska skyddas mot översvämningar. Bland annat ska översvämningar kartläggas i dialog med SMHI, för att få bättre kunskap hur höga flöden det kan bli i områden med vattentäkter. Dels har skyddsvallen mot Häggån höjts, tätarer kontroller ska göras när SMHI utfärdar varningar.

Togs på sängen
Vid översvämningen i december så togs kommunen på sängen när vattennivån steg snabbt, vilket gjorde att man inte hann stänga vattenverket innan översvämningen var ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista