Veronica Karlsson.
Veronica Karlsson. Foto: Sofia Kristiansen/SR

Tala svenska väcker ilska i Finland

2:18 min

I Finland pågår en stor debatt kring om man ska ha kvar svenska språket som ett obligatoriskt ämne i skolan. Något som Sisuradios nya reporter Veronica Karlsson pratade om i P4 Sjuhärad.

– I och för sig så är det helt förståeliga argument. Till exempel om man bor i östra Finland nära ryska gränsen, så kanske man hellre ska lära sig ryska än svenska. Men samtidigt förstår jag inte varför det ena ska utesluta det andra. Man kan väl lära sig båda, säger Veronica Karlsson.

Veronica Karlsson gick från svenska riksradionyheterna i Finland till finska radionyheterna, Sisuradio, här i Sverige. Den sedan länge pågående språkdebatten i Finland har även påverkat henne på nära håll.

– När jag som 18-åring åkte hem från krogen så bytte vi språk från svenska till finska, men då var det såklart i kombination med att klockan var halv fem på morgonen och människor hade druckit öl en hel kväll. Så visst finns det ett överliggande hot med att tala svenska på vissa ställen, men såklart inte alltid, säger Veronica Karlsson.

Låt säga att du hade pratat svenska på den där bussen, vad skulle hänt då?

– Det kan hända att någon ska komma och klappa till mig. Historiskt sett har finlandssvenskar varit en grupp som är rikare än de som talar finska och haft även haft ett större kulturellt kapital. Och antagligen är det där som problemet ligger, säger Veronica Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista