Eva-Lena Edvinsson, Elvis Haglund och Anita Magnusson.
Eva-Lena Edvinsson, Elvis Haglund och Anita Magnusson. Foto: Sara Lundin/SR
#ÄLDREUPPRORET

Trots lediga rum - säger att det är fullt

1:30 min

Nu kommer kritik från undersköterskor som menar att det finns lediga rum på äldreboenden som inte utnyttjas. Och till anhöriga säger man att det är fullt.

– Vi inom äldreomsorgen vet att det finns många lediga rum och vi vet även att det finns många äldre som verkligen vill komma in men som blir nekade. Det tycker vi är jättedåligt, säger Eva-Lena Edvinsson, undersköterna på Björkhaga i Seglora.

Enligt henne säger kommunen olika saker till de som söker om en plats och till de som arbetar på äldreboenden.

– Vi får höra att det inte är någon på kö medan anhöriga får höra att det inte finns några platser.

Finns inga platser
Just nu finns det inga lediga rum på Björkhaga men enligt Eva-Lena Edvinssons kollega Anita Magnusson finns det lediga platser runtom i Borås och så har det varit länge. Hon har jobbat inom äldreomsorgen i fyrtio år.

– Man har sett genom åren att det sägs till anhöriga att det inte finns några platser och till oss säger de att det inte finns någon kö. Det har jag upplevt sedan 90-talet, säger Anita Magnusson.

Handlar om pengar
Elvis Haglund är undersköterska och jobbar på demensboendet Kjällhaga i Viskafors, enligt honom har de just nu fem lediga platser och där brukar det finnas lediga rum.

– De senaste två åren har det varit tomt till och från nästan hela tiden.

Enligt Eva-Lena Edvinsson handlar det om pengar.

– Man har höjt kriterierna för att komma in på boenden och man hårdsatsar på hemtjänst för man tror att det är billigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista